Welkom bij Samurai Sports, een initiatief van de bewoners van de Wildemanbuurt in Amsterdam-Osdorp. In november 2007 werd Peter Stolp benaderd door buurtbewoners die vroegen of hij in hun buurt muaythai/kickboksen lessen wilde geven voor jongeren. Hun kinderen hadden jaren geleden bij hem in Osdorp getraind bij Jongerencentrum Argan en later via Jongerencentrum Argan bij Hercules op het sportpark Ookmeer. Deze activiteiten werden echter later verplaatst naar een ander stadsdeel. De sportactiviteiten in hun buurt sloten niet meer aan bij hun wensen. Vanwege de stadsvernieuwingsprojecten zouden nieuwe initiatieven nog jaren op zich kunnen laten wachten. Met behulp van Koers Nieuw West werd binnen een paar maanden een geschikte lokatie gevonden in de gymzaal van de Prof. Dr. H. Kraemerschool en werd per 4 maart 2008 gestart met de lessen. Mond op mond reclame en flyers zorgden dat binnen korte tijd vele kinderen en jongeren 2 x in de week nu naar de gymzaal komen om te trainen.

Belangrijke uitgangspunten bij de lessen zijn:

De lessen beginnen met een warming up met veel spelelementen. Daarna trainen we de bij muaythai en kickboksen behorende technieken. Vervolgens gaan we meestal tegen elkaar sparren waarbij de nadruk ligt op techniek en het niet vermijden van blessures bij je sportmaatje en jezelf. De lessen sluiten we af met een spelletje voor de kinderen en een ademhalingstechniek. Bij jongeren willen we nog wel eens afwisselen, afhankelijk van het energiepeil van de groep. Het is belangrijk om te weten dat het deelnemen aan wedstrijden geen verplichting is en geen mogelijkheid voor absolute beginners.

Je moet eerst voldoende aanvals- en verdedigingstechnieken beheersen voordat je aan een wedstrijd mag meedoen. Wanneer je je eerste wedstrijd kan doen, hangt volledig af van je persoonlijke ontwikkeling. Gemiddeld duurt het een jaar mits je wekelijks komt trainen. Als je echt wilt trainen om wedstrijden te gaan doen, kan je dat altijd bespreken met je trainer.

Iedereen moet het leuk vinden om te sporten en te blijven sporten. Dit doen we door verschillende niveau's van trainingen aan te bieden. Beginnende jonge recreanten van 6 jaar en ouder hebben andere vormen van begeleiding nodig dan jongeren die mee willen doen aan het wedstrijd circuit.

Bevordering van de contacten van de jongeren en buurtbewoners onderling. Ook activiteiten buiten de lessen om vragen ondersteuning van ouders, buurtbewoners en jongeren zelf. Zonder elkaar is realisatie niet of nauwelijks mogelijk en als we het samen doen wel. Het is hiervoor niet noodzakelijk dat je als sporter bij ons actief bent. Helpende handen, in welke vorm dan ook, zijn altijd welkom.

Onze deur staat voor iedereen open. Jongen, meisje, je bent altijd welkom, ongeacht je leeftijd. Jazeker, ook als je ondertussen zelf vader of moeder bent geworden. Ken je iemand die ook wel bij ons zou willen trainen of op een andere manier bij ons actief wil zijn, neem hem/haar eens mee. Iedereen die voor de eerste keer komt, mag 1 x gratis meetrainen.

We verwachten van ouders een actieve rol. Kom regelmatig kijken naar de prestaties van je kinderen. Omgekeerd kan je als kind ook vragen aan je ouders om naar je te komen kijken tijdens een training of bij de extra activiteiten.

Iemand die een sportieve, zinvolle invulling aan zijn leven geeft, heeft geen, of in ieder geval minder, tijd om maatschappelijk in de problemen te raken. Wij vragen dan ook van onze sporters dat ze zelf ook actief meedenken en -doen om onze activiteiten agenda te helpen vullen. Wij zijn er tenslotte voor jullie.

Wij respecteren en voeren de Erecode van vechtsport "Vechten gebeurt alleen op de mat of in de ring, en nooit op straat. De technieken die je worden aangeleerd mogen alleen worden gebruikt ter verdediging van jezelf of anderen. Je mag nooit je vechttechnieken gebruiken tegen iemand die zich niet kan verdedigen. Eer, loyaliteit en trouw zijn aan de code zijn belangrijker dan welke vechttechniek, graduatie of titel dan ook."

Om continuïteit aan te kunnen bieden, werd al snel besloten om een team van assistenten te vormen. De trainingen worden verzorgd door Peter Stolp, hoofdtrainer, Rachid Belhadji en Nesrine Mattiou, Nordin Akalai met behulp van een groot team van assistenten. De administratie is in handen van Mies Stolp. Alle teamleden hebben hun specifieke kwaliteiten zodat we jou van alles kunnen bieden op het gebied van thaiboksen/kickboksen.

Peter Stolp

Samurai Sports is een in vechtsporten gespecialiseerde sportschool met een lange geschiedenis. Samurai Sports werd in 1972 opgericht als Sportschool Samoerai door Peter Stolp. Peter Stolp, geboren op 24 december 1948,  was zelf op 14-jarige leeftijd in contact gekomen met karate. Hij trainde 4 jaar bij Bruins in Purmerend en behaalde daar de zwarte band karate. Daarna volgde hij 4 jaar lang taekwondo lessen in Rotterdam bij sportschool Stoker en in Beverwijk bij Max Velden. Al snel deed hij mee aan taekwondo wedstrijden en werd diverse malen Nederlands kampioen in de gewichtsklasse tot 68 kg. Bij de Nederlandse Taekwondo Bond behaalde hij na het verplichte examen de 2e dan. 

Zijn volgende uitdaging lag in het semi-contact en full-contact karate volgens Amerikaans systeem. Binnen korte tijd wist hij de Europese titel te veroveren en in de jaren die daarna kwamen, bleef hij actief vechten in deze topklasse. Aan het eind van de jaren zestig richtte Peter Stolp met Robbie Bosch de Black Belt Club op. Deze samenwerking werd na enige jaren beëindigd en Peter Stolp richtte Sportschool Samoerai op.

In het begin van de jaren zeventig introduceerde Peter Stolp in een samenwerkingsverband met Jan van der Plas en Thom Harinck het kick- en thaiboxen in Nederland. De groeiende belangstelling voor deze sporten, die mede ontstond door de immens populaire vechtfilmen van Bruce Lee, Bill Wallace en Chuck Norris, bleef niet alleen beperkt tot Nederland, ook de rest van Europa liep warm. De echte topvechters kwamen echter allemaal van de Amsterdamse scholen Samoerai, Chakuriki en Mejiro Gym.Halverwege de jaren zeventig vestigde Samoerai zich aan de Lijnbaansgracht in Amsterdam-Centrum. Samoerai bracht topvechters voort als Plak, Anton Druif, Iwan "de Killer" Thorne, Herman Misser, de Engelse Tony Pierce, Dick Veldhuis beter bekend als De Schrik van Nijmegen, Miquel Tete en Rocco uit de Mercatorbuurt, de Fransman Francois en diverse anderen. 

Wegens privé omstandigheden kwam er in 1986 helaas een einde aan de activiteiten van Sportschool Samoerai. In de jaren daarna hield Peter Stolp zich alleen op hobby basis bezig met trainen en gaf hij op verzoek overal in het land gast trainingen. De zin om weer een eigen groep leerlingen te hebben, groeide echter met het verstrijken van de jaren en het resultaat was de herrijzenis van Samoerai onder de internationaal meer toegankelijkere naam Samurai Sports. De nadruk kwam echter nu te liggen op het motiveren van kinderen en jongeren om te gaan sporten en te blijven sporten. Peter's rechterhand, Hurly Gill, was daarbij de grote initiator. Door het heel laagdrempelig te houden werd het een succesvol vrijwilligers initiatief dat ook de goedkeuring van diverse overheden (stadsdelen en jongerenwerk Amsterdam) kon wegdragen. Na een paar jaar werd de mogelijkheid geboden om als vrijwilliger les te geven in Geuzenveld-Slotermeer. Verder geeft Peter op vier middelbare scholen in Amsterdam West basiscursussen kickboksen met als bedoeling dat de leerlingen daarna doorstromen naar reguliere sportclubs.

Peter is in het bezit van het lerarendiploma MTBN  en het lerarendiploma IAMTF Muaythai Trainee Instructor Khan 10 en staat hiermee geregistreerd in Thailand bij The Association Institute of Thai Martial Arts.

Rachid Belhadji

Rachid is vanaf de start in 2008 een enthousiast assistent en leerling van Samurai Sports en heeft zich in de afgelopen jaren zo enthousiast en betrokken getoond dat  Samurai Sports hem de mogelijkheid heeft geboden om zich verder te ontwikkelen. Hij heeft in 2009 het diploma DMBF assistent leraar Muay Boran gehaald en heeft daarna de DMBF Leraren opleiding Muay Boran gevolgd. Rachid geeft les aan de kids  en de dames ploegen op dinsdag en donderdag. Verder is hij sinds 2009 actief als scheidsrechter voor de WMTA en is intussen benoemd tot A-klasse scheidsrechter.  In de weekeinden reist hij steevast vooruit met de vechters naar de evenementen voor de weging en de matchmaking.


Rachid links, Omer rechts.

Mies Stolp

Mies Stolp werd ooit eens op haar 16e meegenomen door een vriendje naar een thaiboks gala in Mercanti aan de Jan van Galenstraat. De eerste keer snapte ze er niets van, maar ze vond het geweldig. Zodoende werd ze een regelmatige bezoeker van diverse gala's in de jaren tachtig van de vorige eeuw en kreeg zo ook vrienden in die kringen. Helpende handen waren toen ook al welkom, dus begon ze onderaan de ladder hand- en spandiensten te verrichten voor de toenmalige MTBN (=Muay Thai Bond Nederland). Heel wat posters die in die periode door Nederland werden gestuurd, werden door haar aan elkaar geniet en voorzien van postzegels en adres. Door de jaren heen heeft ze daarna de official cursus van de MTBN gevolgd, het lerarendiploma IAMTF Muaythai Trainee Instructor Khan 10 behaald en staat hiermee geregistreerd in Thailand bij The Association Institute of Thai Martial Arts  Verder vernieuwd ze jaarlijks haar BHV certificering. Haar grote sport voorliefde zit in organisatie en het verenigingsleven. Ze is een paar jaar voorzitter geweest van de Nederlandse IAMTF, vier jaar nationaal secretaris van de Muaythai Organisatie Nederland (MON) en altijd heel actief in het opzetten van activiteiten rond muaythai waarbij de nadruk altijd ligt op laagdrempelig en sportplezier voor iedereen op elk niveau. Indien gewenst geeft Mies ook les aan kids en vrouwen, maar vanwege de administratieve rompslomp heeft ze daar minder tijd voor dan ze zou wensen. Heb je vragen, aarzel dan niet en stel ze aan Mies.